•SZASZŁYKI Z KIEŁBASĄ POLSKĄ•
Proste i niezwykle smaczne danie stanowiące alternatywę dla
tradycyjnych szaszłyków. Do całości dodajemy kiełbasę polską!
Okres przedświąteczny dla wychowanków Akademii Piłkarskiej St. Rąbała Jedynka Pelplin to czas podsumowań dotychczasowych osiągnięć oraz okazja do wprowadzenia się w atmosferę Bożego Narodzenia.Składniki:
- 3 laski kiełbasy polskiej
- 3 duże marchewki
- 4 średnie cebule
- 1 pierś z kurczaka (+ sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki)
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego (+1 cebulę pokrojoną w kostkę, 1 jajo, sól, pieprz )
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka tymianku
- patyki do szaszłyków
- do dekoracji 1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać z cebulą, jajem, solą i pieprzem, formować małe kuleczki i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Zdjąć z patelni i odsączyć. Pierś z kurczaka pokroić w 2-centymetrowe kostki, doprawić solą i słodką papryką, delikatnie podsmażyć. Zdjąć z patelni i odsączyć. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić na pół centymetrowe krążki. Kiełbasę polską pokroić na centymetrowe krążki. Tak przygotowane składniki nabijać na patyki do szaszłyków na przemian w dowolny sposób. Na początku i na końcu szaszłyka powinna być marchewka, która wzmocni jego konstrukcję. Gotowe szaszłyki posypać tymiankiem ułożyć na aluminiowej tacce i grillować na średnio rozgrzanym grillu około 20-30 minut. Szaszłyki można też przyrządzić w piekarniku.
Przepis został sporządzony przez Krystynę Gierszewską, naszą kulinarną ekspertkę.