•ZAINWESTUJMY W TWOJĄ
PRZYSZŁOŚĆ!•
Rozwijaj swoją zawodową karierę razem z nami i przyjdź do nas na
praktyki zawodowe.
Okres przedświąteczny dla wychowanków Akademii Piłkarskiej St. Rąbała Jedynka Pelplin to czas podsumowań dotychczasowych osiągnięć oraz okazja do wprowadzenia się w atmosferę Bożego Narodzenia.Nasza firma kształci praktyków branży masarniczej pod okiem doświadczonych i wykwalifikowanych dydaktyków, którzy dzielą się swoją specjalistyczną wiedzą z zakresu masarnictwa. U nas każdy z uczniów rozwinie swoje kompetencje oraz otrzyma możliwość pracy w nowoczesnym i cenionym na rynku przedsiębiorstwie.
Zawody, w zakresie których kształcimy:
Rzeźnik - ubojowiec
Rzeźnik - zajmuje się przygotowaniem mięsa do spożycia i do dalszego przetwórstwa. Praca polega na obróbce oraz klasyfikacji poubojowej mięsa. Dzieli tusze zwierząt rzeźnych na ćwierć i półtusze oraz elementy rozbiorowe lub elementy kulinarne.
Do jego zadań należy:
1. Obróbka i klasyfikacja poubojowa półtusz,
2. Rozdział na ćwierci oraz elementy zasadnicze półtusz,
3. Rozdział i obróbka elementów do sprzedaży i do przetwórstwa wg stosowanych w zakładzie specyfikacji elementów,
4. Obsługa urządzeń mechanicznej obróbki m.in. piła, skórowaczka, odbłaniarka, nóż krążkowy,
5. Dbałość o najwyższy poziom jakości obróbki dla zapewnienia wysokiej rentowności,
6. Dbałość o jak najwyższy poziom higieny wg obowiązujących norm GMP, GHP składających się na system HACCP, a także innych obowiązujących w zakładzie.
7. Zabezpieczenie mięs świeżych w postaci dbałości o odpowiednie wychłodzenie, transport do magazynów i magazynowanie,
Praca Rzeźnika ma charakter zespołowy. Rytm pracy oraz organizację wyznaczają reżimy technologiczne. Duże znaczenie ma zachowanie czystości i higieny, w związku z tym
rzeźnik jest zobowiązany do noszenia odzieży roboczej i ochronnej. Odzież zapewnia w całości zakład pracy i jest to m.in. biały fartuch, czepek na głowę, rękawice jednorazowe, fartuch ochronny oraz rękawice metalowe ochronne.
Masarz – wędliniarz/wędzarz
Masarz - wędliniarz zajmuje się przygotowaniem mięsa do spożycia i do przetwórstwa.
Do jego zadań należy:
1. Konserwowanie mięsa przez chłodzenie, zamrażanie, wędzenie oraz solenie i peklowanie,
2. Produkcja wędzonek (asortymenty szynek, baleronów, polędwic), wędlin (asortymenty kiełbas, konserwy) wyrobów wędliniarskich (asortymenty kiszek, salcesonów i pasztetów) oraz tłuszczy topionych (smalec),
3. Magazynowanie surowców, materiałów pomocniczych i dodatków do żywności (przyprawy, sól, mieszanki peklujące, opakowania – foremki, osłonki) oraz wyrobów gotowych.
Masarz – wędliniarz zajmuje się przetwórstwem mięsa poddając je peklowaniu obsługując nowoczesne urządzenia do nastrzykiwania, rozdrabnia za pomocą kutrów, wilków, młynków koloidalnych, przygotowuje farsze kiełbas, wyrobów wędliniarskich w mieszałkach dozując przyprawy wg receptur zakładowych, a następnie napełnia osłonki naturalne i sztuczne za pomocą m.in. nadziewarek. Masarz pracuje głównie w halach produkcyjnych, czasami w magazynach i ma charakter zespołowy. Rytm pracy oraz organizację wyznaczają uwarunkowania technologiczne produkcji.
Duże znaczenie ma zachowanie czystości i higieny, w związku z tym masarz jest zobowiązany do noszenia odzieży roboczej i ochronnej. Odzież zapewnia w całości zakład pracy i jest to m.in. biały fartuch, czepek na głowę, rękawice jednorazowe oraz fartuch ochronny.
Wędzarz
Wędzarz – zajmuje się obróbką termiczną kiełbas, wędzonek i wyrobów wędliniarskich.
Do jego zadań należy:
1. Obróbka termiczna wyrobów: kiełbas, wędzonek i innych wyrobów m.in. salcesony, pasztety zgodnie z kartą produktu,
2. Obsługa komór parzelniczo – wędzarniczych oraz piekarników,
3. Rejestracja przebiegu procesów zgodnie z kartami produktów,
4. Obsługa terminala wagowego do rejestracji systemowej ubytków wędzarniczych,
Wędzarz zajmuje się obsługą komór parzelniczo – wędzarniczych poprzez odpowiedni dobór parametrów procesu na panelu sterującym zgodnie z wytycznymi określonymi w karcie produktu. Procesy jakie zachodzą na komorach to m.in. suszenie, parzenie, wędzenie i dojrzewanie. Każdy z procesów kształtuje wyrób i decyduje i jego smaku i jakości.
Wędzarze pracują w halach obróbki termicznej przy zachowaniu wysokiego reżimu czystości i higieny, w związku z tym wędzarz jest zobowiązany do noszenia odzieży roboczej i ochronnej.
Odzież zapewnia pracodawca i składa się m.in. fartuch, czepek, rękawice ochronne, maseczki.
Chcesz wiedzieć więcej? Skontaktuj się z nami!
tel.: + 48 784 974 266
e - mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Czekamy na Ciebie!