•SZASZŁYKI Z KIEŁBASĄ POLSKĄ•

Proste i niezwykle smaczne danie stanowiące alternatywę dla
tradycyjnych szaszłyków. Do całości dodajemy kiełbasę polską!

Składniki:

- 3 laski kiełbasy polskiej
- 3 duże marchewki
- 4 średnie cebule
- 1 pierś z kurczaka (+ sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki)
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego (+1 cebulę pokrojoną w kostkę, 1 jajo, sól, pieprz )
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka tymianku
- patyki do szaszłyków
- do dekoracji 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszać z cebulą, jajem, solą i pieprzem, formować małe kuleczki i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Zdjąć z patelni i odsączyć. Pierś z kurczaka pokroić w 2-centymetrowe kostki, doprawić solą i słodką papryką, delikatnie podsmażyć. Zdjąć z patelni i odsączyć. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić na pół centymetrowe krążki. Kiełbasę polską pokroić na centymetrowe krążki. Tak przygotowane składniki nabijać na patyki do szaszłyków na przemian w dowolny sposób. Na początku i na końcu szaszłyka powinna być marchewka, która wzmocni jego konstrukcję. Gotowe szaszłyki posypać tymiankiem ułożyć na aluminiowej tacce i grillować na średnio rozgrzanym grillu około 20-30 minut. Szaszłyki można też przyrządzić w piekarniku.

Przepis został sporządzony przez Krystynę Gierszewską, naszą kulinarną ekspertkę.